Αναβάθμιση των σηματοδοτών με μονάδες LED στην Περ.Κεντρ.Μακεδονίας

Αναβάθμιση των σηματοδοτών με μονάδες LED στην Περ.Κεντρ.Μακεδονίας

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η εταιρία μας, στα πλαίσια της αναβάθμισης του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης σε κόμβους αρμοδιότητάς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχει αντικαταστήσει τα τελευταία δύο χρόνια τις φωτεινές πηγές παλιάς τεχνολογίας λαμπτήρων πυράκτωσης με τελευταίας τεχνολογίας πηγές LED σε ένα μεγάλο αριθμό κόμβων, σε υψηλής σημασίας οδικούς άξονες της περιφέρειας.

Οι επεμβάσεις αυτές έγιναν στους παρακάτω οδικούς άξονες:

α) Αντικατάσταση του συνόλου των φωτεινών πηγών των σηματοδοτών:

o Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, από τον κόμβο της Σχολής Πολέμου έως τον κόμβο Αεροδρομίου (σύνολο κόμβων: 6).

o Στην οδό Τσιμισκή και Πολυτεχνείου, από τον κόμβο της ΧΑΝΘ έως τον κόμβο Δικαστικού Μεγάρου (σύνολο κόμβων: 12).

o Στη Δυτική Είσοδο της πόλης (οδός Σταθμού) από τον κόμβο οδού Καββακίων έως τον κόμβο οδού Δάφνης (σύνολο κόμβων: 5).

o Στον κόμβο Εσωτ.Περιφερειακής οδού με Εθνική οδό Θεσ/νίκης-Αθηνών.

o Στην οδό 26ης Οκτωβρίου, στους κόμβους της οδού Κεφαλληνίας (παλιά Ιχθυόσκαλα), της οδού Μινώταυρου και της στροφής Σφαγείων (σύνολο κόμβων: 3) και

β) Μερική αντικατάσταση φωτεινών πηγών των σηματοδοτών:

o Στην οδό Μοναστηρίου, στην διαστ. ΕΚΟ, στην διαστ. Κιλκίς / Φυλακές, στους Μύλους Μελισσάρη και στα Διαβατά Κ1 & Κ2 (σύνολο κόμβων: 5).

o Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας από τον κόμβο διαστ. ΙΩΝΙΑΣ (LIDL) έως στον κόμβο διαστ. Κουφαλίων (σύνολο κόμβων: 9).
Ο αριθμός των φωτεινών σηματοδοτών με λαμπτήρες πυράκτωσης που έχουν αναβαθμιστεί σε τεχνολογία LED ανέρχεται συνολικά σε 485 (σηματοδότες οχημάτων / πεζών / προειδοποιητικών). Επιπλέον εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα αντικατασταθούν:

α) οι φωτεινές πηγές μόνο των αναρτημένων σηματοδοτών στον οδικό άξονα της Ε.Ο.Θεσσαλονίκης–Αεροδρομίου (περιοχή Φοίνικα), στην οδό Εθνικής Αντίστασης και οδό Βασιλίσσης Όλγας, (σύνολο κόμβων: 37) και

β) του συνόλου των φωτεινών πηγών (χαμηλών & αναρτημένων) στον άξονα της οδού Λεωφόρου Νίκης & οδού Κουντουριώτη (σύνολο κόμβων: 7) ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των αναβαθμισμένων σηματοδοτών σε 640 (σηματοδότες οχημάτων / πεζών / προειδοποιητικών).

Παράλληλα με την αντικατάσταση των φωτεινών πηγών έγιναν και οι απαιτούμενες προσαρμογές στον υλικό και λογισμικό εξοπλισμό των αντίστοιχων ρυθμιστών κυκλοφορίας, ώστε να εξασφαλιστεί η συμβατότητα σηματοδοτών – ρυθμιστών.
Η μέχρι σήμερα αντικατάσταση των φωτεινών πηγών σε 485 σηματοδότες έχει ως θετικό αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους ενέργειας εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης των πηγών LED, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 41.500,00€ ανά έτος και τη μείωση του κόστους συντήρησης από την εξάλειψη της ανάγκης αντικατάστασης των λαμπτήρων πυράκτωσης ανά 6μηνο, η οποία αποτιμάται σε περίπου 13.500,00€ ανά έτος. Δηλαδή, η συνολική μείωση του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης από την αντικατάσταση των φωτεινών πηγών σε 485 σηματοδότες ανέρχεται σε περίπου 55.000,00€ ανά έτος.

Η προγραμματισμένη για το πρώτο εξάμηνο του 2017 αντικατάσταση των φωτεινών πηγών στους υπόλοιπους 155 σηματοδότες θα φέρει επιπρόσθετη μείωση στο κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων κατά περίπου 19.000,00€, δηλαδή συνολική μείωση 74.000,00€ ανά έτος.

Η αντικατάσταση των φωτεινών πηγών με λαμπτήρες πυράκτωσης είναι επιβεβλημένη, διότι αφενός οι λαμπτήρες πυράκτωσης είναι ιδιαίτερα ενεργοβόροι, μολύνουν το περιβάλλον διότι περιέχουν Βολφράμιο και αφετέρου οδεύουν προς κατάργηση σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Εκτός όμως από τη μείωση του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων και την αντίστοιχη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η αντικατάσταση των φωτεινών πηγών με LED μειώνει δραματικά τη συχνότητα των βλαβών των εγκαταστάσεων, βελτιώνει τα φωτοτεχνικά χαρακτηριστικά των σηματοδοτών, μειώνει στο ελάχιστο το φαινόμενο της ψευδοσήμανσης (λανθασμένη ένδειξη σηματοδότη εξαιτίας της ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας) και εν γένει βελτιώνει την ασφάλεια της κυκλοφορίας.